top of page

Efsane Lezzet: Mayıs Çayı

Güncelleme tarihi: 6 Haz


Efsane lezzet: Mayıs çayı
Son dönemde diğerleri arasından sıyrılan ve dillere destan olan bir çay var: mayıs çayı... 

İlkbaharın en güzel ayı mayıstır, çünkü yazın gelişinin de habercisidir. Mayısta çay toplama, bahçe düzenleme, doğanın tadını çıkarma gibi faaliyetler başka bir zevk verir. Günün her saati toprakla buluşmayı seven insanların en sevdiği ay, mayıs ayıdır. Bu ay, aynı zamanda çay üreticilerinin de favorisidir. Hemen anlatalım.



Çayların fabrikada işlenmeden önceki bitki hali, yıl içinde ortalama 3-4 defa hasat edilir. Mayıs sürgünü denen hasat, aralarında en özel olanıdır. Elbette her hasattan zengin aromaya, güzel bir tada sahip çay üretmek mümkündür ancak mayıs ayında toplanan çay bitkisinin tadı bambaşkadır, bunu da bilenler bilir. Sebebiyse, kar altında kalıp iyice beslenmiş çay bitkisini toprak iyice doyurur ve dinlendirir. Hatta buna demlenme desek bile yeridir. Yani mayıs çayı, henüz sofralarımıza gelmeden önce toprak üzerinde kar suyuyla birlikte demlenmiş olur. Sonrasında yapılan hasatla bu bitkiler işlenmeye başlar. Mayıs çayının kokusu ve rengi bile insanı iştahlandırır, yaşama zevki verir.



Mayıs çayının bir özelliği de şudur ki nasıl mevsiminde yenen patlıcan, domates, fasulye çok lezzetliyse, aslında ilkbahar da bir çayın mevsimidir. Özellikle de mayıs ayında toplanan çay bitkisi, mevsiminde tüketilen sebzeler ve meyveler kadar lezzet verir. Şöyle bir düşünelim: kış boyunca karla beslenmiş, ilkbaharda güneşin tadını almış, topraktan sonuna kadar yararlanmış, doğanın en saf aromalarıyla donanmış bir çay bitkisi, elbette efsane bir lezzete sahip olacaktır.



Memleketimiz çay üretimi konusunda çok kısmetlidir. Çünkü sadece mayıs çayında değil, aslında üretilen tüm çaylarda bitkiler son derece verimlidir. Bunun sebebi de yalnızca Türkiye’de çay bitkisinin üzerine yoğun kar düşer ve bu tip bir yetiştiricilik sadece bize mahsustur. Haliyle çay konusunda egeden doğuya kadar her şehirde, her köyde bir çay gurmesine rastlamak mümkündür. Çay çeşitleri arasında önemli bir yeri olan mayıs çayı, üreticilerin de bir nevi gövde gösterisi yaptığı bir alandır. Çünkü bu ayda toplanan çayın efsane bir lezzete sahip olması gerekir. Üretici, çayını gönderdiği her evde adından söz edilsin ve hiç vazgeçilmesin ister. Bunun için de her çay türünde yaptığı gibi mayıs çayında da en iyi bitkilerden yararlanarak ve tabiri caizse şovunu yapar. İçenler bir bardakta kalmaz, sohbetlere doyum olmaz.



Tea1986’nın mayıs çayı, insanların binlerce yıldır bahar mevsimine yüklediği her anlamı içinde taşıyor. Kokusuyla, rengiyle, tadıyla diğer hasatlardan çok ayrı bir yerde duruyor. Türkiye’den Avrupa’ya kadar sayısız çay tiryakisi, Tea1986 mayıs çayıyla sofralarda şenlik havası yaşıyor.



Yazarken canımız çekti. Biz hemen mayıs çayımızı demleyelim. Siz de isterseniz o sırada hemen bir sipariş verin. Hatta sadece kendinize değil, çaydan anladığını düşündüğünüz ve sevdiğiniz bir yakınınıza da ısmarlamayı ihmal etmeyin. Çay sevgisi böyle bir şeydir, paylaşa paylaşa büyür.

1.026 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page